Net vorig weekend werd op de Kalmthoutse Heide nog een gecoördineerde rampoefening gehouden. Vandaag is het pure praktijk. In de bossen rond Herentals en Kasterlee bestaat door de droogte ook brandgevaar.

Kalmthoutse Heide brandt
Het vuur werd woensdag rond 12u door schoolkinderen opgemerkt nabij de Putse Moer.

Al 100-den hectaren zijn in de vlammen opgegaan. Inmiddels is er al een tweede vuurfront, over de grens met Nederland.

Toen de brandweer van Kalmthout ter plaatse kwam, was het al honderden meters opgerukt naar het oosten, richting uitkijktoren.

De brandweer van Kalmthout vroeg en kreeg versterking van de korpsen van Wuustwezel, Kapellen, Essen, Brasschaat en ook uit Nederland. Sinds de vorige brand hebben die aan de Belgische maten aangepaste koppelstukken.

De korpsen kregen al snel te maken met een grillig draaiende wind én met watertekort.

Update 14.45u :
De brandweerkorpsen Malle en Zandhoven met hun watertankwagens zijn eveneens opgeroepen. Brandweer Turnhout is eveneens ter plaatse.

Update 17.55u :
Het Marktplein in Kalmthout is omgevormd tot één grote stelplaats van Belgische en Nederlandse brandweerwagens en ziekenwagens. De brandweer hoopt de brand op de Kalmthoutse Heide tegen avond onder controle te hebben.

Ondertussen vernielden de vlammen reeds  400 hectare heide. Meer dan 20 tankwagens rijden al de hele tijd af- en aan met water. 'Er zijn zeker 150 manschappen ingezet om het vuur te bestrijden', zegt burgemeester Jacobs. Ook een blushelikopter is opgeroepen.

Op de Kalmthoutse Heide raakte vanmiddag rond 17 uur een brandweerwagen van Brasschaat ingesloten door het vuur, dat opgejaagd werd door een grillige wind.

De brandweermannen konden zich redden, maar de wagen is verloren.

2 andere brandweermannen, één van het korps van Wuustwezel en één van Brecht, raakten lichtgewond en werden naar een ziekenhuis gebracht.. Enkele ploegen moesten teruggetrokken worden.

Update donderdag 02u :
De brand is onder controle. Er wordt nog dagen nageblust.
Een bulldozer van defensie maakte vannacht  een brandgang van 2 km van zuid naar noord waardoor de brandweerkorpsen samen met hun Nederlandse collega's het vuur hebben kunnen blussen.

De brandweer blijft de ganse dag op het terrein om de opflakkeringen tegen te gaan. Er zijn voldoende mensen ter plaatse om dit aan te pakken. Het nablussen is volop aan de gang en neemt de ganse dag in beslag.

400 à 450 ha van de Kalmthoutse Heide is in vlammen opgegaan. Het gebied blijft afgesloten voor publiek. Er is geen gevaar voor de omwonenden, de oorzaak van de brand blijft onbekend. Om 10u is er een persconferentie met de gouverneur van de provincie Antwerpen en de burgemeester van Kalmthout.

Later meer / foto's Louis Van looy 112Antwerpen/ Nnieuws.